Frugttræer i haven

Det lette og det svære

For haveejeren er det første svære valg hvilke sorter, der skal plantes, når man har besluttet sig til at plante et par frugttræer i  haven. Det er skam et vigtigt valg, da der hos plantehandlere sælges mange sorter af frugt, der er meget vanskelige at dyrke i haven. Desuden ligger der sorter i butikkerne, der frister til plantning. Men de fleste af dem er dyrket i andre lande, og alle er avlet i plantager med mange og meget omhyggelige sprøjtninger mod alskens dårligdom og anden faglig pasning..

Det skulle denne artikel gerne råde bod på, men vigtigt at begyndere ikke vælge de vanskelige ting, hvis ikke man er indstillet på at sætte sig nøje ind i tingene. Men frugtbuske og frugttræer i haven vil ikke give de store besværlig­heder, hvis man holder sig til de letdyrkelige sorter, der anbefales. De vil give frugt, selv om de ikke beskæres eller frugten udtyndes. Den bedre behandling kan læres med tiden, hvis man vil.

Efterhånden som der opnås erfaringer kan der plantes vanskeligere sorter af frugttræer i haven, træerne kan formes som man vil, de kan podes om til andre eller flere sorter. Ikke mindst det sidste kan blive så spændende og fængende, at der helst skal være et eller andet at pode hvert år. Alt vil vise sig at være lettere end at få et maleri til at hænge fast på en murstensvæg, og det tør næsten alle gå i gang med.

Frugttræer som prydtræer

Frugttræer i haven er ikke blot til nytte. De er blandt vore stolteste sommerbebudere, oftest med en overdådig blomstring. Ved plant­ning af flere frugtarter og sorter kan blomstringen strækkes over en længere tid. Den tidlige og aldrig svigtende blom­string i kirsebær kan udmærket konkurrere med de sterile japanske kirsebær, der ikke kvittere med et sprudlende liv af skinnende frugter som surkirsebærrene, eller lækre moreller.

ableblomster

Hvor der er plads, er det vanskeligt at finde kønnere pryd­træer end ældre, skulpturelle træer af æblesorterne Gråsten og Belle de Boskoop med deres store, rødhvide blomster eller en mangfoldighed af hvide blomster på et gammelt træ af Gråpære. En tur med S-toget i København gennem villakvarterer er i maj måned en lang blomstren­de tur på grund af de mange, gamle frugttræer.

ablefrugt

Som de gamle konger påbød plantning af frugttræer kunne jeg fristes til at påbyde plantning af et valnøddetræ i større haver. For et par år siden fik jeg til opgave at finde de træer, der gav de bedste valnødder. Jeg fik henvendelse fra knap 2000 begejstrede valnødtræejere, der var meget glade for og stolte af deres træ, som de alle mente var blandt de bedste her til lands. De fleste var i villahaver af almindelig størrelse.

 
Frugthaven som spisekammer

Det er utroligt, hvad der kan produceres af madvarer på et lille stykke jord, hvis interessen er til stede og man er villig til at bruge nogen tid på det. Der skal ikke mange kvadratmeter til at have friske frugter og bær i sæsonen.

Der er et meget stort sortiment af frugt at vælge imellem, der vil være noget for enhver families ønsker og behov. Hvis der dyrkes et bredt sortiment af frugt og bær er der nye udfordringer hvert år. Ikke to år forløber klimatisk ens. Ved plantning af jordbær og bærbuske kan lægges særlig vægt på at plante sorter, der modner senere eller før den normale ferie­tid, eller der plantes både tidlige og sene sorter, så der er noget at spille på.


Der er plads til mange sorter på lille plads

I de fleste haver er frugttræer alt for store. Så store at man ikke kan spise sig igennem kassevis af æbler eller pærer af samme sort. Det er en uskik, at have et kæmpestort frugttræ, der i gode år giver flere frugter end familier, venner og naboer orker at spise,

-eller kravle op at plukke. Se bare, hvad der ligger og rådner op af frugt på jorden i Danmarks haver. En tur med S-toget i november gennem Københavns havekvarterer får mig til at græmmes over at se græsset dækket med rådnende frugt.

Træer kan holdes små i et langt liv, hvis man forbyder træerne at blive så store. Frugtavlerne planter deres træer på blot en meters afstand og giver dem ikke lov at blive meget mere end to meter høje. Sådan skal man selvfølgelig også gøre i haven for at få plads til mange sorter med overkommelig mængde frugt på beskeden plads. Hvis da ikke træet skal være et stort prydtræ.

Små træer er én måde at få en passende mængde frugt af flere sorter. Endelig er det altså meget lettere at lære at pode, end de fleste tror. Hvis der podes en 2-3-8 sorter på et træ, er der rigtigt gode muligheder for mange sorter.  Da jeg var barn fik hver af vi 8 søskende lov at vælge en sort, som blev podet på samme træ, så vi fik en gren hver med vort navn på en etiket. Til dronningens og prinsens deres sølvbryllup fik jeg lavet et træ til dem med 25 sorter, 12 danske, 12 franske.  For at få regnskabet til at gå op uden at gøre forskel på dronningeparret, blev der til ære for Dronning Ingrid podet en svensk sort i toppen. (Den var dog en krydsning af de to danske sorter Ingrid Marie og Filippa). Det står forhåbentlig i Fredensborg Slotshave endnu.

Frugt i prydhaven

Frugttræer kan plantes næsten alle steder i haven: I plænen, i busketter, op ad mure og stolper eller i grønsagshaven. Der skal ikke glemmes, at frugttræer også er prydtræer i deres blomstringstid. Gamle slottes frugthaver er ofte en æstetisk nydelse med spredte frugttræer, prydtræer, stauder prydbuske og slyngplanter i skøn blanding.

I de tilfælde, der ønskes en markeret afgrænsning mellem pryd- og nyttehave, kan et espalier med elegant formede frugttræ­er, Det gælder ikke kun de traditionelle æble- og pæretræer, men også moreller, stikkels­bær, ribs og solbær trives godt og kan styres på et espalier. Det kan også være en række stammede stikkelsbær eller en række smalt opbundne hindbær kan markere overgangen til den anden havetype.

En egentlig frugthave har den fordel, at jorden under træerne, kan tilsåes med en såkaldt miljøplante, lægges ud med græs og blomsterløg eller på anden måde. Men megen fin frugt kan dyrkes på espalier, der ikke er meget pladskrævende.

Læs videre om: æbler, pære, abrikos

asiatisk pære , blommer , fersken , figen , kirsebær , sødkirsebær , surkirsebær , kvæde , mandel , mirabel , morbær , mispel , nektarin , ægte kastanje